Davis House / Sharon Davis Design

first_img “COPY” ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/630534/davis-house-sharon-davis-design Clipboard Landscape Architect: United States Architects: Sharon Davis Design Year Completion year of this architecture project “COPY” Year:  Davis House / Sharon Davis DesignSave this projectSaveDavis House / Sharon Davis Design Design Team:Tyler Survant, Damen Hamilton, Sam Keller, Ashley GangeStylist:Katherine Hammond InteriorsExterior Stone Walls And Landscaping:Maple Leaf AssociatesWildflower Meadow Installation:Larry Weaner Landscape AssociatesArchitect In Charge:Sharon DavisProject Architect:Jeff WandersmanCity:GarrisonCountry:United StatesMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Elizabeth FelicellaRecommended ProductsWoodLunawoodThermowood FacadesMetallicsTECU®Copper Surface – Classic CoatedMetallicsStudcoWall Stop Ends – EzyCapWoodEGGERLaminatesText description provided by the architects. The Old Albany Post Road is a historic supply route that is on the National Register of Historical Places. It runs through Garrison – where Sharon Davis has had a house for more than 20 years ‐ on its route from New York City to Albany. Davis bought the three‐acre site, which abuts the road on one side and 70 acres of nature preserve on another, to protect it from development. She ended up inspired to design and build a one‐bedroom house for herself that paid homage to the historic nature of the road and town. She was adamant that the house be small and have a light environmental touch, while still feeling comfortable, modern and luxurious.Save this picture!© Elizabeth FelicellaThe existing house on the site became the starting point for the design because of its elegant size. The new house was created using the original house’s footprint, but engages the surrounding environment in numerous ways.Save this picture!Section 1The façade that faces the Old Albany Post Road defers to its historic nature, but in the rear, the façade is sliced in half, through the use of fully retractable windows on the ground and second floors, which reveals the interior and invites the outside in. This provides a connection to the outdoors, which makes the 900‐square‐foot house feel larger and more integrated with its surroundings. A quadrant pushes out from the ground floor, connecting to a series of patios and steps, which cascade out into the landscape and tie the new house to the existing adjacent barn.Save this picture!© Elizabeth FelicellaThe house features high‐end millwork and finishes from recycled, reclaimed and local materials – all custom‐designed to maximize the use of space – such as salvaged pine and reclaimed oak on the exterior, bluestone slab on the exterior stairs, walkways and bathroom, a slate fireplace, a corten steel planter bed, blackened steel stairs and shelving and a poured‐in‐place concrete kitchen floor and island.Save this picture!© Elizabeth FelicellaGeothermal heating and cooling and soy foam insulation further reduce the house’s environmental impact. Landscape architects Nelson Byrd Woltz created a design for the site that uses only native plants – including a large wildflower meadow.Save this picture!© Elizabeth FelicellaThe goal to create a modern structure that is wholly in place with its surroundings was achieved through architecture that maximizes its engagement with the exterior and a use of materials that echo the found and traditional materials of the area. The result is an interplay between vernacular and contemporary, reclaimed and engineered, smooth and rough and old and new.Project gallerySee allShow lessPelican Street / Candalepas AssociatesSelected ProjectsAtlanta Bridgescape Competition Winners AnnouncedArchitecture News Share 2014 CopyHouses•Garrison, United States ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/630534/davis-house-sharon-davis-design Clipboardcenter_img Photographs Projects ArchDaily Houses Photographs:  Elizabeth Felicella Manufacturers Brands with products used in this architecture project Nelson, Byrd, Woltz Landscape Architects Save this picture!© Elizabeth Felicella+ 22 Share Manufacturers: LV Wood, Lepage Millwork Davis House / Sharon Davis Design CopyAbout this officeSharon Davis DesignOfficeFollowProductsWoodConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousesWoodGarrisonHousesJersey CityUnited StatesPublished on May 16, 2015Cite: “Davis House / Sharon Davis Design” 15 May 2015. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogVentilated / Double Skin FacadeTechnowoodClick Façade SystemWindowsMitrexSolar WindowMetal PanelsAurubisOxidized Copper: Nordic BrownAcousticKvadrat AcousticsAcoustic Panel System in AMOREPACIFIC HeadquartersStonesCosentinoSilestone® Surfaces – Loft SeriesWoodLunawoodThermo Timber and Industrial ThermowoodLightsLouis PoulsenOutdoor Lighting – Flindt PlazaTiles / Mosaic / GresiteLove TilesPorcelain Tiles – NestAluminium CompositesMetawellAluminum Panels for Interior DesignMetallicsRHEINZINKZinc Roof Systems – Double Lock Standing SeamStoolsWilkhahnOffice Stool – Aline-SBulbs / Spots / Wall LightsUniosHorticultural Luminaire – Kobe FloMore products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my streamlast_img read more