Children’s Home / CEBRA

first_img Projects Architects: CEBRA Area Area of this architecture project CopyLandscape Architect:PK3Engineer:Søren JensenCity:KertemindeCountry:DenmarkMore SpecsLess SpecsSave this picture!© Mikkel FrostText description provided by the architects. OUR HOUSE – THE CHILDREN’S HOME OF THE FUTUREDanish architecture studio CEBRA has completed a pioneering project for a new type of 24-hour care centre for marginalized children and teenagers in Kerteminde, Denmark. The tile and wood cladded building plays with familiar elements and shapes to create a homely environment in a modern building that focuses on the residents’ special needs. The Children’s Home of the Future combines the traditional home’s safe environment with new pedagogical ideas and conceptions of what a modern children’s home is and which needs it should fulfil.Save this picture!© Mikkel FrostThe vision for the new institution is to establish a care centre that encourages social relations and a sense of community while at the same time accommodating the children’s individual needs – a place that they are proud to call their home and prepares them for their future path in life in the best possible way. The physical surroundings reflect a practice-oriented pedagogic approach so that the architecture actively supports the staff’s daily work with children, who struggle with behavioural, social and mental health problems.Save this picture!DiagramA place like homeWhether you look at children’s drawings or a web browser’s stylised icon, at all ages we recognise and use the rectangular pitched-roof building with a chimney as a sign for “home”. It is the visual essence of the functions it contains – both literally and symbolically. The design for the new children’s home takes the familiar basic shapes of the typical Danish home as its natural starting point: the classic pitched-roof house and the dormer motif. The two elements are used in their most simplified form to create a recognisable exterior appearance and integrate the building into the surrounding residential area. They make up the project’s underlying architectural DNA, which expresses inclusion, diversity and an atmosphere of safety.Save this picture!© Mikkel FrostBy combining and applying the basic elements in a new and playful way the care centre is highlighted as an extraordinary place with its own identity. The basic geometric shape is modified by the distinctive dormer profiles, which grow into and out of the building volume, are turned upside down and even rise up to form a view point. The concept adds spatial variation and functional flexibility to the interior organisation. The dormers give the residents the opportunity to set their own mark on the building by involving them in the arrangement, décor and use of these “bonus spaces” according to varying needs and changing activities. The varying sizes and orientations allow for a wide range of applications such as reading and movie corners, a study for homework, areas for painting and crafting, common rooms for festive events etc.Save this picture!© Mikkel FrostMore home, less institutionThe overall organisation consists of four interconnected houses. The elongated wings of the traditional institutional building are split up and contracted to form a compact building with offset volumes. Thereby, the building scale is reduced and self-contained, varied units are created for the different groups of residents. Each age group has its own house in connection with a central unit for flexible use. The layout aims at providing the residents with a sense of belonging to their unit – a homely base where they can retreat alone or in smaller groups.Save this picture!© Mikkel FrostThe smaller children’s units are retracted from the street and oriented towards the garden with direct access to the playground. The central unit contains the main entrance in connection with the parking lot, which gives the staff an overview of arriving visitors and deliveries without affecting the housing units. The teenagers’ unit is the most extrovert section of the building and is oriented towards the street. The older residents are encouraged to use the city and engage in social activities on equal terms with their peers.Save this picture!DiagramTypical institutional functions such as administration, staff rooms and storage are mostly located in the basement and on the 1st floor so that they get “lifted” out of the resident’s everyday life and minimise the feeling of being in an institution. The building’s rational organization ensures short distances and proximity between the different units so that the personnel always are close to every resident. Thus, the personnel’s working procedures are incorporated effectively in the daily routines, thereby freeing more time for taking care of and spending time with the children – more home, less institution.Save this picture!© Mikkel FrostProject gallerySee allShow lessPop-up Café / PYESelected ProjectsArtworks by Architects to be Auctioned for Maggie’s CentresArchitecture NewsProject locationAddress:Strandgårds Alle, 5300 Kerteminde, DenmarkLocation to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Share ArchDaily Children’s Home / CEBRA Area:  1500 m² Year Completion year of this architecture project Photographs CopyAbout this officeCEBRAOfficeFollowProductsWoodGlassConcrete#TagsProjectsBuilt ProjectsSelected ProjectsResidential ArchitectureHousingEducational ArchitectureDay CareKertemindeDenmarkPublished on November 25, 2014Cite: “Children’s Home / CEBRA” 25 Nov 2014. ArchDaily. Accessed 11 Jun 2021. ISSN 0719-8884Read commentsBrowse the CatalogFaucetshansgroheKitchen Mixers – Aquno Select M81Vinyl Walls3MVinyl Finishes in HealthPartners Regions HospitalPartitionsSkyfoldWhere to Increase Flexibility in SchoolsCoffee tablesBoConceptMadrid Coffee Table AD19SkylightsLAMILUXFlat Roof Exit Comfort DuoMetallicsTrimoMetal Panels for Roofs – Trimoterm SNVSkylightsVELUX CommercialModular Skylights in Atelier Zimmerlistrasse OfficeStonesNeolithSintered Stone – Iron Moss – Iron CollectionCeramicsTerrealTerracotta Facade in Manchester HospitalWoodBlumer LehmannConsulting and Engineering in Wood ProjectsGlassBendheimLuminous Mirrored GlassWire MeshTwentinoxMetal Mesh – Golf Romeo 7More products »Read commentsSave世界上最受欢迎的建筑网站现已推出你的母语版本!想浏览ArchDaily中国吗?是否翻译成中文现有为你所在地区特制的网站?想浏览ArchDaily中国吗?Take me there »✖You’ve started following your first account!Did you know?You’ll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.Go to my stream Year:  ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/570664/children-s-home-cebra Clipboard + 21 Sharecenter_img Denmark Photographs:  Mikkel Frost Manufacturers Brands with products used in this architecture project 2014 “COPY” Housing Manufacturers: Troldtekt Products translation missing: en-US.post.svg.material_description “COPY” Children’s Home / CEBRASave this projectSaveChildren’s Home / CEBRASave this picture!© Mikkel FrostHousing, Day Care•Kerteminde, Denmark ShareFacebookTwitterPinterestWhatsappMailOrhttps://www.archdaily.com/570664/children-s-home-cebra Clipboardlast_img read more